Свети Трифон е! Зарязват лозята
Свети Трифон е! Зарязват лозята / Дарик архив

Конкурс за най-добро домашно вино в с. Крисово, община „Марица” се организира по традиция днес, когато в селото се чества Свети Трифон Зарезан. Това съобщи кметът Димитър Андреев. Елексирите ще бъдат оценявани от експертно жури, а за вината, спечелили първите три места, са приготвени специални награди. Празникът започва в 10,30 ч. в центъра на Крислово с водосвет, отслужен от отец Красимир. След това ще се спази стар обичай - лозарите да се качат на украсена каруца и под звуците на местния оркестър да тръгнат на обиколка по къщите и да зарязват лозята. С много песни, танци и забавления празникът продължава до късно вечерта, каза кметът на село Крислово Димитър Андреев.

С ритуал по зарязване на лозята в село Брестник Лозаро-градинарският факултет на Аграрния университет в Пловдив ще отбележи също днес своя празник и Деня на Трифон Зарезан.

Петдневните празници на виното в Асеновград завършват днес. Снощи стана ясен и победителят в  конкурса за най-добро домашно вино – 50-годишният Ангел Костадинов. Асеновградчанинът спечели и първите две места в престижната класация, като фаворитът е вино "Сира", следвано от "Мавруд". Костадинов взе и наградата на публиката. Майсторът на най-хубавото вино получи парична награда и 50-литрово буре. В категорията "Бели вина" първото място е за Боряна Чорбаджиева. Винените празненства се закриват в 10ч. с традиционните пехливански борби в местността „Свети Трифон” в Асеновград.

Българската православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон, наречен от народа Зарезан, защото се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Свети Трифон живял праведно и загинал мъченически заради вярата си в Христа. Още от младини той бил надарен от Бога с лечителска дарба. По времето на гоненията срещу християните при римския император Декий Траян, управлявал от 249 до 252 г., Трифон бил арестуван, подложен на мъчения и осъден да бъде обезглавен. Точно преди да отсекат главата му, той се помолил да го стигне смъртта по-бързо, склонил глава и починал.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари - Свети Симеон.