/ netinfo
Асоциацията на студентите медици в Пловдив за поредна година организира информационна кампания, посветена на рака на гърдата. През месец октомври ще се проведат няколко събития с цел повишаване на вниманието към заболяването, по-голямата информираност на населението и методи за превенция на болестта.

На 13 октомври в МОЛ Пловдив се състоя първата част от кампанията, където студентите раздаваха флаери с полезна информация за това как може да се помогне на жените, страдащи от рак на гърдата. На посетителите на търговския център им беше оказано как и къде могат да дарят коса и къде могат да направят своите профилактични прегледи.

На 17 октомври от 17.00 ч. в Аудиторния комплекс на медицински университет-Пловдив ще се проведе отворена публична лекция на тема "Анти-раково хранене", а на 25 октомври ще бъде официалното закриване на кампанията в Basquiat Wine&Art, където ще се проведе томбола с награди, предоставени от козметичната компания AVON.

Ракът на гърдата е едно от най-сериозните заболявания при жените, като ракът на млечната жлеза е сред водещите причини за смъртност в България. Въпреки това при навременно диагностициране на болестта и правилно лечение заболяването може да бъде излекувано напълно. В момента в онкологичното отделение към МУ-Пловдив се лекуват около 40 жени.