Студенти блокират Пазарджишко шосе в четвъртък заради имот за общежитие
Студенти блокират Пазарджишко шосе в четвъртък заради имот за общежитие / Снимка: Даниела Ковачева/

 

Студенти от Пловдивския университет ще блокират в четвъртък Пазарджишко шосе в искане Министерство на отбраната да отмени насрочения търг за продажбата на 18 декара до новата сграда на висшето училище, където трябваше да се построят общежития. Ръководството на университета ще подкрепи този протест, защото той остана  единственият начин да ни обърнат внимание и да получим терена, заяви в ефира на Дарик зам.-ректорът доц. Запрян Козлуджов.

18-те декара източно от новата сграда на ПУ са отредени точно за тази цел с Подробния устройствен план и с решение на Министерски съвет от 15 ноември 2006-а, с което общо 294 дка се предоставят за нуждите на университета, обясни доц. Козлуджов. Той призна, че планът не променя характера на собствеността. Същият парцел две години по-късно е преобразуван от публична в частна държавна собственост, което прави възможна продажбата му от МО.

Студенти и преподаватели искат спиране на насрочения за 25 март търг, позовавайки се на последните промени в Закона за устройство на територията . От МО обаче неофициално дадоха да се разбере, че те нямат такова намерение, тъй като законовите промени не засягат вече стартирали процедури, а фиксират 3-месечен срок за предаването им.

Неотстъпчивостта на министерството и отказите на министър Николай Цонев да се срещнем ни навеждат на  съмнения, че купувачът на терена е предопределен, каза доц. Козлуджов. Ръководството на ВУЗ-а ще отправи апел лично към премиера Сергей Станишев и към НДСВ, която управлява МО, да бъде защитен обществения интерес.

От ПУ подчертаха още веднъж, че няма да искат от бюджета необходимите над 8 млн. лв за строителството на кампуса. Две чужди фирми са готови да поемат изграждането на леглова база за 800 студенти за своя сметка срещу правото на ползване за определен период при фиксиран за студентите наем, каза ректорът проф. Иван Куцаров.  Това са израелската „Ащром груп лимитед” и испанската „Промобус университас”, които имат и готови проекти, уточни  помощник-ректорът Румен Киров. И двете компании обаче са поставили изричното условие земята да бъде осигурена от университета и отказват да играят за нея на търга в МО.