Столетник поведе хорото на рождения си ден
Столетник поведе хорото на рождения си ден / снимка: пресцентър на община Асеновград

Дядо Васил Атанасов от асеновградското село Избеглии навърши вчера 100 години, съобщиха от пресцентъра на общината.

За празника на столетника кметът на селото Йордан Райчев и дейците на местното читалище „Христо Ботев” организираха тържество на центъра в негова чест.

Почти цялото село се събра, за да поднесе своите поздравления за здраве към дядо Васил. Кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов изпрати на столетника поздравителен адрес и бутилка станимашки мавруд. Самият дядо Васил признава, че една от тайните на неговото дълголетие е именно чаша червено вино на обед. На събитието присъстваха също народният представител от 42-то Народно събрание инж. Маргарита Стоилова, Манол Генов - бивш заместник-кмет на Асеновград, сега управител на ВиК-Пловдив, цялото семейство на рожденика и много негови близки и приятели. В края на официалната част, която завърши с народна музика, дядо Васил поведе хорото на мегдана.

100-годишния Васил Атанасов е роден в с. Избеглии на 12.08.1914 г. С жена си Гина Колева създават две деца - син Митко, който вече не е между живите, и дъщеря Тодорка. Има четири внуци, шест правнуци и двама правправнуци, които посреща с голяма радост.

Бай Васил не е единственият столетник в рода. Баща му е доживял 102 години, а дядо му - преклонните 104.