Собственикът на „Градски транспорт” губи контрола върху фирмата?
Собственикът на „Градски транспорт” губи контрола върху фирмата? / netinfo
Собственикът на Градски транспорт Ангел Батаклиев може да загуби контрола върху дружеството, след като съдът по делото за несъстоятелност отказа да го признае за кредитор и не прие предявените вземания на неговата фирма –купувач в размер на близо 13 млн. лева. Решението е необжалваемо и окончателно.

В момента „Градски транспорт” се управлява от синдик, посочен от Батаклиев, който в началото на съдебното производство се записа като притежател на 66% от всички дългове на превозвача, включвайки в сметката и лизинговите вноски за 60-те нови автобуса. Той бе длъжен да инвестира превозните средства по приватизационен договор, но прехвърли изплащането им на приватизираната фирма.

След последното решение на съда най-голям кредитор става фирмата за горива „Векта”, по чийто иск „Градски транспорт” бе обявен миналия февруари в неплатежоспособност със задна дата от август 2006-а. Магистратите признаха над 3 млн. вземания на „Векта”, в списъка на големите кредитори следват Агенцията за държавни вземания с 1 млн. лева и „Петрол” с около 900 хиляди лева. Със сигурност ще има смяна на синдика, каза управителят на „Векта” Петър Никленов. Той декларира, че няма да позволи разпродажба на фирмата на парче и със сигурност действията му ще бъдат насочени към запазване на дейността й в интерес на пловдивчани.

За 1 декември съдът е насрочил събрание на кредиторите, което трябва да определи реда и начина за осребряване имуществото на длъжника и да избере оценители.

Нов обрат в сагата „Градски транспорт” е възможен още днес, когато се очаква решението на Върховния касационен съд по жалбата на Ангел Батаклиев срещу обявяването в несъстоятелност.