3-годишна условна присъда с 5 г. изпитателен срок договори пловдивчанката Стела Алексиева, майка на малкия Адриян, обезобразен от нея и приятеля ѝ Петър Чернев.

Споразумението предстои да бъде одобрено. Според Наказателно-процесуалния кодекс обаче съдебният състав, оглавяван от Божидар Кърпачев, не може да го утвърди, тъй като то е частично - само за единия подсъдим. Това трябва да сторят други магистрати в 7-дневен срок, предава "24 часа".

Нов развой по скандалния случай с малтретираното 5-годишно дете от Пловдив

Пастрокът Петър Чернев също е признал вината си и ще бъде съден по съкратената процедура. Така, ако бъде признат за виновен, наказанието му ще бъде намалено с 1/3.

Заседанието премина без журналисти, тъй като Кърпачев настоя представителите на медиите да напуснат, без да посочи мотиви.

Припомняме, че Чернев и Алексиева бяха изправени пред Районния съд за малтретирането на сина на жената. На 8 януари роднина на момченцето видяла голяма рана на главата му и подала сигнал в Четвърто районно управление, след който униформени извели Адриян от семейната среда.

Дни по-късно от "Закрила на детето" сезирали прокуратурата. Наложи се трансплантация на кожа на главата на детето. Алексиева се сдоби с едно обвинение - за причиняване на средна телесна повреда в условията на домашно насилие в съучастие с Чернев.

Той от своя страна ще отговаря за още пет. Мъжът причинил на 5-годишното момче и лека телесна повреда, изтезавал го е, заканвал му се е и го е принуждавал да застане пред записваща камера, да му се моли да го убие да се моли да не го убие и да го удави, като употребил за това заплахи. Детето трябвало да застане без да мърда в полулегнало състояние и оголени седалищни части. 

"Удовлетворени сме, защото поискахме да минем по съкратената процедура. Признали сме фактите, ще чакаме следващото заседание да представим нашите правни доводи и да очакваме правилно преценяване от съда", заяви адвокатът на Чернев Йордан Давчев.

5-годишното малтретирано момче вече е при баща си (ВИДЕО)

Той уточни, че клиентът му не признава вина за всички обвинения. "Всеки съучастник отговаря само за това, което е извършил", каза защитникът. "Съгласихме се за споразумение, защото това е най-удачно - да спрат мъките за майката", обясни и защитничката на Стела Алексиева Росица Драгинова.

Тя не е съгласна с колегата си Давчев, че Петър Чернев не е участвал в причиняването на средната телесна повреда. "Разбира се, че майката проявява интерес към детето. Чуват се по телефона, то сега живее в Германия с баща си", каза Драгинова. Следващото заседание ще бъде на 29 октомври

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
24 часа