Скъсан електропровод едва не подпали завод за каучукови изделия
Скъсан електропровод едва не подпали завод за каучукови изделия / netinfo
Скъсан електропровод стана причина за възникване на пожар в района на завод „Константин Русинов” в Пазарджик.

Малко след 10:00 ч. дежурният по станция Стоил Додников чул гърмеж откъм трафопоста в двора на предприятието и забелязал искра, от която се запалила сухата трева около електрическия стълб наблизо. На мястото веднага пристига пожарната на завода, мобилизиран е и екип от около 60 души и в рамките на един час пожарът е потушен. Поради сухото време и вятъра обаче пожарът преминал извън очертанията на завода и бързо се разпрострял из стърнището откъм източната страна.

Малко по-късно 3 екипа от Районната противопожарна служба и началникът й Димитър Писков пристигнаха на мястото. Предполагаемата първопричина за пожара е авария в системата на НЕК. По данни на охраната на завода, 2-3 минути след гърмежа в техния трафопост се е обадил диспечер от НЕК и съобщил за авария, която е рефлектирала по-нататък по мрежата за високо напрежение.

Началникът на отдел „Сигурност” в завода Любомир Дишков заяви ,че причината не е при тях , тъй като в момента предприятието не работи заради ремонт. От завода ще обсъждат дали да предявят претенции към НЕК за горялата ограда и други щети след окончателното изясняване на причините за пожара.