Син език и в Смолянско
Син език и в Смолянско / DarikNews.bg, архив

Болестта по животните „син език” влезе и в област Смолян. Взетите проби показали положителни резултати при  седем животни в Златоград и съседните села  Цацаровци и Кушла. Макар носители на заболяването да са кози и крави, при които заболяването протича по-леко и изграждат имунитет срещу него, огнището е регистрирано, коментира шефът на  областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков.

 

Ветеринарни  лекари взеха кръвни проби за изследване на овце от селата покрай Арденското корито, за които са получени сигнали, че имат симптоми на „син език”. Стопаните се съмняват, че заразата се пренася чрез комарите от гръцките коне и крави, които минават  границата  и търсят паша в пограничните села. Хората, които отглеждат животни трябва да знаят, че при промяна на здравословното им състояние веднага трябва да уведомят ветеринарния лекар.

Симптомите са посиняване на езика на преживните животни и отоци в муцуната, ерозии в лигавицана устната кухина и над копитата. Вирусът не се предава от животните на човека.