Сгромоляса се сделката за “Градски транспорт”
Сгромоляса се сделката за “Градски транспорт” / netinfo

Спасителна приватизационна сделка за “Градски транспорт” – Пловдив няма да има. Купувачът “Хеброс бус” отказва да подпише договора за покупка на 67% от акциите на общинския превозвач, стана ясно в последния ден на срока за финализиране. Дарик прогнозира това още преди 10 дни.

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация постави неизпълними и крайно неизгодни условия, коригирайки едностранно предварително парафирания от “Хеброс бус” и Агенцията за приватизация договор, твърди управителят на “Хеброс бус” Веселин Дошков. В официално писмо до агенцията той е посочил, че с поправките в договора надзорниците са надхвърлили законовите си правомощия по чл. 38 от Наредбата за търговете и конкурсите, които позволяват единствено одобрение или неодобрение на документа.

Действията на Надзорния съвет са “фрапантно незаконосъобразни”, “неприемливи” и против волята на избрания купувач, пише още в уведомлението, с което на практика “Хеброс бус” се оттегля от сделката. Припомням, че както Дарик съобщи първо преди 2 седмици, препъни-камъкът в отношенията между надзора и купувача на “Градски транспорт” е отказа на надзорниците да признаят финансовия лизинг на нови автобуси и тролейбуси, който ще бъде финансиран от ЕБВР, за инвестиция до момента на окончателното изплащане на превозните средства. Още тогава бе ясно, че това ще доведе до плащане на неустойки от купувача за неизпълнени инвестиции.

Вече липсва законова възможност надзорниците да променят решението си и да внесат парафирания от купувача варинат на договор за одобрение в Общинския съвет, защото е изтекъл срокът за произнасянето им, коментираха независими юристи. Към момента няма яснота дали Агенцията за приватизация ще покани на преговори втория класиран в конкурса за “Градски транспорт” – израелския “Еггед холдинг”. ПРипомням, че той обжалва по съдебен ред избора на “Хеброс бус” за победител.