Сериозна конкуренция сред кандидатите за ректор на ПУ, доц. Живко Иванов води в класацията на Дарик
Сериозна конкуренция сред кандидатите за ректор на ПУ, доц. Живко Иванов води в класацията на Дарик / dariknews.bg/ архив

Възможностите за подобряване на сътрудничеството между ПУ „П. Хилендарски" и Областна администрация са обсъждали на среща днес губернаторът Иван Тотев, депутатът и председател на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и деканът на Математическия факултет и кандидат за ректор проф. Асен Рахнев. Тотев и Стоянова ясно заявиха, че поддържането на добра връзка между институциите е важно и за двете страни, каза за Дарик проф. Рахнев. Ясно е, че имаме проблем в това отношение, дори обсъждахме как може да се подобри сътрудничеството на университета и с общинската администрация, допълни преподавателят. В платформата на проф. Рахнев темата е застъпена в раздел „Приоритети и задачи" и по-конкретно в подраздела „Административен капацитет": „Постигане на ново качество на комуникациите в Университета, с ведомствата, с другите университети и организации в страната и чужбина".

Доц. Дора Левтерова търси бъдещия успех на университета в „значими постижения в създаване на научни продукти и иновационни технологии". В програмата й е заложено разработване на Стратегия на Университета за обучение през целия живот с цел постепенно превръщане на ПУ в един от най-големите образователни центрове на България (вкл. разкриване на Център за продължаващо обучение, провеждане и лицензиране на професионално образование).

Един от основните приоритети на доц. Живко Иванов е материалната база - изграждането на собствен спортен комплекс, а до 2020 г. - общежития за 2500 студенти. Преподавателят иска висшето училище да получи статут на научно-образователен университет.

В платформата на доц. Запрян Козлуджов се казва: „Пловдивският университет може и трябва да бъде в групата на четирите водещи висши учебни заведения в България. Ангажиментите, които ще поема, ако получа доверието на университетската общност на предстоящите избори за ректор на ПУ, се основават на три основни принципа - реализъм, прагматизъм и отговорност."

Доц. Иван Иванов залага в концепцията си средногодишният ръст на основните заплати да е поне два пъти по-висок от средногодишната инфлация, както и допълнителното материално стимулиране и възнагражденията по програми и проекти да са функция от дейността и финансовите резултати на отделните факултети и звена. В платформата му се казва още: „Хората работят добре, когато се чувстват добре. Лоялността е следствие от това, а не изискване, което може да бъде наложено."

В анкетата на Дарик радио „Избери ректор на ПУ" са гласували над 6400 души, като фаворит към 15 часа на 14 февруари е доц. Живко Иванов.