радикален ислям
радикален ислям / DarikNews.bg, архив
Софтуерни специалисти от Националния институт по криминология и криминалистика ще бъдат изслушани днес в Окръжния съд в Пазарджик по време на предстоящото заседание по делото за радикален ислям. Те ще отговарят на въпроси по изготвените в досъдебното производство софтуерни експертизи.

Вещите лица от отдел по цифрови и комуникационни технологии ще анализират информация, снета от личните компютри и преносими устройства на подсъдимите при претърсвания на домовете им на 25 ноември 2014 г. В предишното заседание бяха представени компютърно-технически експертизи.

Подсъдими в процеса са самопровъзгласилият се за ислямски проповедник Ахмед Муса Ахмед от Пазарджик и още 13 негови сподвижници - Ангел Симов-Айри, Светослав Манчев-Зекерия, Стефан Александров-Сюлейман, Орхан Бързак, Веселин Стефанов-Вайдин, Райко Кърталов-Ремзи, Рангел Илиев-Малкия Ремзи от Пазарджик, пловдивчаните Ерджан Смаил, Александър Иванов-Банго, Йосиф Минчев-Юсню, асеновградчаните Ненко Щерев-Яшко и Стефан Димитров-Тефик, както и Александрина Ангелова-Мелекшен, родом от смолянското село Старцево.

Интересна подробност е, че Стефан Димитров-Тефик, също проповедник в родния си град, бе арестуван междувременно за друг криминален скандал – побоят на Гребната база в Пловдив, където група от 8 роми се сбиха с трениращи деца, завършил с трима ранени.

Утре се очаква Окръжният съд в Пловдив да решава дали да бъде изменена наложената на побойниците мярка за постоянно задържане под стража.

Тефик и единствената жена сред обвиняемите – Александрина Ангелова-Мелекшен, бяха първите, които магистратите в Пазарджик пуснаха от ареста с по-леки мерки за неотклонение. Водещ мотив за това решение, взето още в началото на съдебната фаза - и двамата имат тежки заболявания, затова бяха освободени да се лекуват.