Руси Панчев иска възраждане на тролейбусния транспорт
Руси Панчев иска възраждане на тролейбусния транспорт / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив

Община Пловдив трябва да направи общинско предприятие, с което да кандидатства по европейски програми за възраждане на тролейбусния транспорт в града.

Това заяви в интервю за Дарик радио общинският съветник от Атака Руси Панчев. По думите му това ще струва много пари и ще стане поетапно, но е един от малкото начини за подобряване на екологичната обстановка в града. Според него местната администрация вече има опит с подобен тип програми, след като спечели Транспортния проект, по който вече се изграждат велоалеи  система за интелигентно управление на трафика и се въвежда елетронно таксуване в градския транспорт.

„Това, което остава тайна по отношение на Транспортния проект е факта, че годишната му издръжка ще възлиза на около 7 млн.лева и вероятно това ще увеличи цената на билета“, обясни Панчев.

Той бе категоричен, че ако община Пловдив иска да се развива трябва да наблегне на икономиката и по-прозрачната работа на администрацията. По отношение на здравеопазването съветникът се позова на данни от НАП, според които общинските здравни заведения печелят в пъти по-малко от частните такива. „Това означава, че болниците и ДКЦ-тата, в които общината има дялове са неефективни и само хабят ресурс,“ допълни той.

Руси Панчев кометира и съседните на Пловдив общини „Родопи“ и „Марица“. Според него те са се превърнали в – цитирам - спални на града и трябва да се мисли за сливането им с Пловдив.

„При сегашната ситуация, в която не остана непродаден имот, Пловдив просто няма как да се развива“, категоричен бе той.

Съветникът от Атака засегна и летище „Пловдив“, което според него вместо да бъде врата към града върви към – цитирам – баталясване.

„Кметът Иван Тотев и местната администрация трябва ясно и категорично да кажат, какво искат от летището и какво се надяват то да постигне“, допълни той.

Руси Панчев заяви още, че няма амбиции да се канидатира за кмет, но бе категоричен, че след изборите трябва да настане някаква промяна, защото сегашното статукво води града надолу. „В общински съвет се гласува без да се мисли, а важните за града решения ги взимат не повече от 5 човека. След това останалите изпълняват безропотно и без да задават въпроси“, не скри възмущението си атакистът.

 

(Цялото интервю с Руси Панчев слушайте в прикачения звуков файл)