/ Снимка: АПИ, Рехабилитацията на 14,6 км от пътя Севлиево - Драгановци излязла 12 501 880 лв.
Жителите на с. Загражден отново плашат с блокади на главния път Пловдив-Смолян, както и с бойкот на местните избори, ако не стартира ремонта и строителството на пътя Белица-Загражден, съобщиха от Инициативен комитет, подкрепен от Сдружение "Горди Загражденци".

Пускането на пътя се чака от местните жители вече около 60 години, като става въпрос за около 8 км. отсечка, от която 3 км. са черен път, а останалата част е била асфалтирана, но в момента е доста компрометирана и на места пътят е изнесен.

АПИ: Няколко забрани за пътни участъци в областта

Гражданско неподчинение, което ще се изрази в блокада на пътя Смолян-Пловдив при отбивката за гр.Лъки-ресторант "Юговско ханче е планирано за 25 август от 14 часа, допълни Дончо Толсузов от Загражден, който е част от Инициативният комитет.

„Ние, жителите на Загражден и съседните села, не можем да разберем, защо не почва строителството на пътя, след като вече има сключен договор за изпълнението му и средствата са подсигурени от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В 11:00 часа имаме организирана среща в селото, с представители на Пътната агенция, областните администрации в Смолян и Пловдив“, коментира още Толсузов. След срещата, от Инициативният комитет ще преценят, дали ще проведат блокадата в неделя или ще я отменят. Освен това, те са решени, ако не даде резултат евентуалната блокада и не тръгне строителството на пътя до есента, то те да бойкотират местните избори.

Това е поредният протест на жителите от селата от община Баните, като в рамките на три години, те бяха няколко. Последно те протестираха на 14 септември, като затвориха пътя Смолян-Пловдив за кратко, след което получиха уверението, че през 2019 г. започва строителството на пътя, но до този етап, това нее факт.

Пътят Белица-Загражден ще облекчи достъпа на туристи и местни жители, с вътрешността на страната. От Областна администрация-Смолян потвърдиха, че ще има среща с жителите на с. Загражден, но на нея ще присъстват представителите на местната власт и АПИ.

„За тази среща ние нямаме покана, каквото е било необходимо по въпроса, от наша страна е направено. Има избран изпълнител за ремонта на пътя, като в момента тече изработването на проекта и се надявам, че до няколко седмици ще стартират реалните работи по 8 км. отсечка“, коментира зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров.