училище
училище / ThinkStock/Getty Images
Родители на деца, посещаващи ОУ „Христо Смирненски“ в Пазарджик, са готови с жива верига да пазят училището и да не позволяват ученици от близкото ОУ „Христо Ботев“ да влязат в класните стаи. Недоволните събират подписка, в която вече има повече от 80 имена. Ако искането им не бъде уважено, се канят на 30 октомври да обградят сградата на школото.

ОУ „Христо Ботев“ е едно от учебните заведения, в които по проект на Община Пазарджик предстоят мащабни ремонти, включително саниране. До приключване на строителните дейности е предвидено възпитаниците му да посещават занятия в близкото ОУ „Христо Смирненски“ за около 2 месеца, като през това време е възможно да се въведе двусменен режим. Оттам обаче се появява изненадващ отпор. Петицията вече е внесена в Регионалното управление по образованието, а в понеделник от 8,30 часа инициаторите излизат на протест.

Недоволството им е породено от наложилите се промени, които нарушават учебния процес. Часовете ще бъдат намалени с по 10 минути, междучасията ще бъдат само по 5 минути. В подписката си те посочват, че това е нарушение на Закона за училищното и предучилищното образование. Цитирайки и други нормативни актове, изброяват още очаквани неудобства – влошаване на дисциплината, създаване на реална опасност при бедствия и аварии.

По проект ремонтните дейности ще започнат след 15 октомври.