Социално предприемачество
Социално предприемачество
Робот помощник на инвалиди, създаден от българска фирма, впечатли вицепрезидента Илияна Йотова на Осмия Европейски форум за социално предприемачество в Международен панаир Пловдив.

Откриват еврофорум за социално предприемачество

Уникалният „Омнибот“, който е световна иновация, представлява роботизирано помощно средство за придвижване. С него стоя изправена, а така мога да върша всичко и вкъщи, и на работата си, поясни момичето, което демонстрираше робота.
 
Трудно е да се прави бизнес с кауза, но си заслужава, защото помага на уязвимите да се реализират  – така вицепрезидентът Илияна Йотова характеризира социалното предприемачество при откриването на събитието, което е единствено по рода си в Европейския съюз. Тя преряза лентата заедно с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.
 
Форумът продължава до 31 март, а основната проява в него е Европейският панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика, където се представят 110 фирми и сдружения от седем държави. Илияна Йотова отдели повече от час, за да разгледа техните експозиции.
 

Те привличат хиляди посетители с модна дамска, мъжка и детска конфекция от  високо качество с атрактивни цени. Наред с тях се предлагат трикотаж и бельо, текстил за дома, обувки, работно облекло, накити, аксесоари, дървени и керамични изделия, арт предмети, играчки и занаятчийски произведения,  платове, консерви. За първи път има демозона за иновативни продукти и зоната за интерактивно дистанционно участие. 
 
Над 25 атракции ще забавляват посетителите на пролетните изложби в Международния панаир

Форумът за социално предприемачество демонстрира потенциала на социалната икономика, обхващаща 10% от бизнеса и даваща  работа на 11 милиона души в Европейския съюз.

В програмата са включени няколко конференции, където се обсъждат мерки, финансови инструменти, научно-приложни изследвания, бизнес модели и граждански инициативи.
 
Събитието дава възможност да бъдат представени най-добрите постижения на този тип предприятия, които постигат баланс между икономически цели и социални ползи, подчерта министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той изтъкна, че е направена значителна стъпка напред за развитието на сектора у нас с приемането на два закона – за социалната икономика и за хората с увреждания.
 
Днес вече не мислим само как обществото да подкрепя тези хора, а как пълноценно да използва техния потенциал, заяви доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, с чиято подкрепа се провежда форумът.

Негови организатори са Европейската комисия, Европейският икономически и социален комитет, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социалните предприятия, министерствата на труда и социалната политика и на икономиката, както и държавни агенции.
 
Официални гости на откриването бяха също Хели Имонен – експерт „Политики“ в Европейската комисия, Ариане Родерт – ръководител на делегацията на Европейския икономически и социален комитет, Диана Довган - генерален секретар на Европейската конфедерация на производствените и кооперациите за услуги.
 
Изложението може да се разгледа всеки ден от 09.00 до 18.00 часа, а в неделя – до 14.00 часа, в палата 11 на панаирния комплекс в Пловдив.