Ревизия на сделките на Чистота
Ревизия на сделките на Чистота / netinfo

Незабавна проверка на сделките, сключени от общинската фирма “Чистота” за наем на машини и служители разпореди днес заместник-кметът по стопанските дейности Георги Григоров. Ревизията ще се извършва от вътрешните одитори и ще обхване периода от 15 октомври насам, когато общината възложи на собствената си фирма хигиенизирането и зимната поддръжка на града, след като прекрати 15-годишния си договор с “ЕкоГлобал”. Заповедта за проверката, която ще обхване цялата документация, касае най-вече законността на договора за наемане на машиносмени, сключен на 16 ноември с фирма КМД, партньор на “Екобулпак” в разделното събиране на отпадъците в Пловдив. С техниката на КМД “Чистота” покрива между 30% и 40% от работата по сметосъбирането и сметоизвозването в града.

Общината е наясно, че “Чистота” няма възможности със собствения си капацитет да покрива всички райони, но би следвало да информира градската управа като принципал за сделките, които сключва, поясни Григоров. Той е разпоредил да се обследва по какви процедури са наети фирмите, които предоставят техника под наем на общинското дружество и срещу какви цени.

Цените са символични, а наемането на машиносмени е обичайна практика в комуналната дейност, коментира управителят на “Чистота” Христо Костадинов. Той е категоричен, че не става дума за избор на подизпълнител или за преотстъпване на чистенето на част от шестте района на Пловдив.