Разтоварват трафика в Пловдив със скоростна градска железница?
Разтоварват трафика в Пловдив със скоростна градска железница? / dariknews.bg/архив

Изграждане на бърз градски релсов транспорт от типа „S-бан“ обмислят в Община Пловдив. За целта на предстоящата сесия на местния парламент бъде гласувано искане до Министерството на регионалното развитие и благоустройството за безвъзмездно прехвърляне на неизползваемата околовръстна ЖП-линия в район „Южен“, собственост на НКЖИ.

Необходимостта от изграждане на градска железница идва от факта, че в последните години Пловдив се очертава като един от големите източници на замърсяване на въздуха в Южна България, става ясно от мотивите на предложението на зам.-кмета Димитър Кацарски.

От общинската администрация цитират данните от емисиите от моторните превозни средства, заемащи 41,24%  от всички емитирани в атмосферата вредни газове. В обосновката на точката се подчертава, че това се дължи на удвоения брой леки коли, движещи се в града, което от своя страна води неминуемо до изключително интензивен трафик.

Друга много важна полза от „S-бан“-а е, че реализацията на идеята ще доведе до намаляване на броя на катастрофите в града, подчертават още от Община Пловдив.

Заседанието на градския парламент е в петък, 14 октомври.