Районният съд ползвал уникален сейф на Отоманската банка
Районният съд ползвал уникален сейф на Отоманската банка / netinfo
Скици и документи на италианския архитект Пиетро Монтани, проектирал сградата на Музея на Съединението за парламент на Източна Румелия, уникална каса на Отоманската банка и възстановка на кабинета на областния управител на провинцията Гаврил Кръстевич и на приемника му Алеко Богориди са част от експонатите в новата експозиция на музея, която ще бъде открита на 6-ти септември. Това съобщи пред Дарик неговият директор Стефан Шивачев.

Музейният комплекс “Източна Румелия” е разположен в страничните зали на сградата. Сейфът на клона на Отоманската банка, който е експониран за пръв път, е от ограничена серия от 10 каси, изработени по специална поръчка на султанския трезор в завода в английския град Шефилд. Доскоро тя е била ползвана от Районния съд, чиито служители не са подозирали нейната ценност.

Новата експозиция на Музея на Съединението съдържа и ценни документи на архитекта на сградата, предоставени от неговите наследници. Сред тях са рисунки за известната му картина за посрещането на княза в Пловдив 3 дни след обявяване на Съединението и скици на централната зала на музея, чиято отлична акустика се дължи на вградените в стените й амфори.

В новата музейна сбирка са представени и оригинални снимки и ордени на Гаврил Кръстевич.