Работници падат и премазват пръсти
Работници падат и премазват пръсти / снимка: Getty Images

Работниците в Пловдив и региона често се раняват при падания, а напоследък има няколко случая на премазани пръсти, съобщи пред медиите директорът на Областната инспекция по труда Атанас Чернаев. При последния подобен инцидент е пострадал 40-годишен мъж. Той е ранен при рязане на тръби в Стряма. Днес също има идентичен случай, по който се работи. След трудова злополука в Царацово се е стигнало и до ампутиране на крак на пострадала жена.

38 трудови злополуки са регистрирани в Пловдивска област  за първите три месеца на годината. В сравнение със същия период на миналата година инцидентите по време на работа са с 21-на по-малко. Единственият до момента смъртен случай е от началото на годината. Починал е механик в транспортна фирма, който е бил блъснат от камион при маневра на заден ход.

При проверките на трудовите инспектори в Пловдивско е установено, че неизплатените заплати от началото на годината са  на стойност от 1 млн. и 800 хил. лв. Най-често забавянето на трудовото възнаграждение е от 1-2 месеца и преобладава в сферата на търговията, услугите и строителството. При направените над 800 проверки са констатирани повече от 3 хил. и 300 нарушения и са съставени 13 предписания. Издадени са 114 акта и 134 наказателни постановления на обща стойност над 225 хиляди лв.