Японци готови да субсидират отглеждане на техни зеленчуци в Пловдивско
Японци готови да субсидират отглеждане на техни зеленчуци в Пловдивско / netinfo
Японското правителство е готово да субсидира производството на типични за Далечния Изток зеленчуци в България, съобщи областният управител Тодор Петков след завръщането си от Окаяма, където бе на визита заедно с кмета на Пловдив Славчо Атанасов.

Японците са декларирали готовност да изпратят у нас специалисти, които да консултират българските стопани за технологията на отглеждането на тези култури, стана ясно при разговорите на нашата делегация с председателя на Търговската камара в Окаяма г-н Оказаки.

До края на месец юни трябва да бъде направено проучване кои фирми от Пловдивска област имат делови интерес към съвместен бизнес с японски компании, насрещно проучване ще бъде направено и в Окаяма. Предварителните сондажи сочат, че производството на продукти от българска роза – от розово масло до сладка, конфитюри и розов сок, е областта, която предизвиква в най-голяма степен взаимен интерес. Областният управител е имал среща с един от най-големите вносители на българско розово масло в Япония.

Посещението на областния управител Тодор Петков и кмета Славчо Атанасов съвпадна с Празника на България в Окаяма, който се е провел на 17 и 18 май в Градината на розите /Нацукава/. Близо 9000 японци са посетили специално организираните щандове с български продукти и са разгледали и щанда на Пловдив.