Първото ново общежитие на ПУ - готово през януари
Първото ново общежитие на ПУ - готово през януари / stroitelstvo.info
Проф. д-р Запрян Козлуджов
76878
Проф. д-р Запрян Козлуджов
  • Проф. д-р Запрян Козлуджов

Първото от общо четирите нови общежития на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ непосредствено до Нова сграда на бул. "България" №238, ще бъде изцяло завършено през януари 2015-та година. Това каза в интервю за Дарик ректора на висшето учебно заведение проф. д-р Запрян Козлуджов.

Това е първото новопостроено общежитие след 1989 година, а вътре условията са като в тризвезден хотел, обясни ректора. По думите му, в момента текат довършителни дейности около обзавеждането на общежитието и до края на януари следващата година то ще отвори врати.

За реализирането на проекта са инвестирани 2 млн.лв по ОП „Развитие на регионите“, а около 800 хил. лв са вложени от университета.

Това са смислено изхарчени пари и проектът е важен социален жест за младите хора, каза още проф. Козлуджов. По думите му, подобряването на условията на обучение и инфраструктурата на университета, ще привлекат повече чужди студенти и ще задържат българските.

Основите на второто общежитие вече са налети, но все още липсва финансиране за него.

Проф. Козлуджов обясни, че разчита на финансовата и морална подкрепа отстрана на Изпълнителната власт за реализирането и на този проект и в рамките на няколко години и четирите сгради да бъдат завършени.

Когато студентският кампус бъде завършен, той ще е единственият по рода си от западен тип в България, категоричен бе ректорът.

/Цялото интервю с проф. д-р Запрян Козлуджов, можете да чуете в прикачения аудио-файл/