Сух режим ще има в два бургаски квартала.
Сух режим ще има в два бургаски квартала.
Първият в страната ни Музей на водоснабдяването и канализацията беше открит днес в Пазарджик. Необичайната експозиция е подредена в сградата на ВиК в града и ще бъде постоянна – ще работи всеки ден от 9,00 до 16,00 часа.

От нея по изключително интригуващ и атрактивен начин посетителят може да научи всичко за водата. Един от експонатите е най-старият изваждан изпод земята досега водопровод в региона – още от турско време, вероятно – от 1712 година. Тогава снабдяването е ставало по керамични тръби, а историята му е свързана с известния Куршум хан, най-големия хан на Балканите, захранвал е него и 7 чешми в града. Източникът е бил извор в днешното село Ивайло. И до днес там е най-голямата помпена станция на Пазарджик, но течността вече пътува по етернитови или пластмасови тръби. Ханът и чешмите били унищожени, но две от тях по-късно са възстановени - при Часовника и пред Общината, разказа главният инженер на предприятието Любомир Тотев.

Друг любопитен предмет е изсушено водорасло, наричано от водопроводчиците „лисича опашка“. То вирее във водопроводните тръби. Никой няма обяснение как попада в тях, при положение, че са затворена система. Нито как оцелява почти без кислород, ако не се смята този в самата вода. Нито как успява да порасне до размерите на възрастен питон – 5-6 метра, и да запуши тръбите до пълна непроходимост. И тъй като не може да бъде засечено местонахождението му с никаква апаратура, при такова задръстване се започва копаене напосоки през 100 метра и ровене по тръбите, докато бъде намерено и извадено изумителното растение.

Още един интересен факт – в Ивайло все още работи водопровод, полаган през 1926 година. Помпите му са истински „Манесман“ – известна немска фирма. Оттогава досега по него не е имало нито една авария и още работи. Всичко друго изгнило и е сменявано десетки пъти, но не и тези тръби от неръждавейка. Те са толкова здрави, че не може да бъдат отрязани, ако се наложи удължаване, например, казва инж. Тотев.

В изложбената зала може да се видят не само експонати. 3D макет е един от най-атрактивните елементи. Той представлява бяло релефно миникопие на късче природа, в което при включване на определени светлинни програми потича река, появяват се къщи, трева, пречиствателни станции.

Информацията е поднесена на светещи табла. До тях пък са монтирани малки плоски екрани, по които вървят клипчета по съответната тема. Така сухата на пръв поглед материя ще бъде интересна не само за специалистите, но и за младите хора. Главната цел на атрактивния проект е да създаде у тях отговорно отношение към водата като един от жизненоважните ресурси на планетата.

Скоро предстои откриването на още три подобни музея. Те ще бъдат в градовете Стара Загора, Смолян и Варна.