Пускат домашни торти и яйца в кварталните магазини
Пускат домашни торти и яйца в кварталните магазини / netinfo

Домашно приготвени храни, произведени от лица без каквато и да е санитарна регистрация, могат да се продават в търговската мрежа на дребно от началото на 2007. Това предвижда влизащата в сила наредба ”хасеп” за контрол на критичните точки, съобщи директорът на РИОКОЗ Пловдив д-р Ани Егинлиян.

Когато стоката се разпространява сред ограничен кръг от клиенти, търговецът може да предлага сладкарски изделия и дори домашни яйца, без етикет с името на производителя. Върху продавачите на хранителни продукти, които вече ще се наричат ”бизнес оператори с храни”, пада отговорността за последиците от предлагането на некачествена стока. Те ще трябва да доказват пред контролните органи, че са взели всички предпазни мерки, за да не се допусне пласмент на опасни за здравето продукти.

Програмата ”хасеп” ще е задължителна за всички големи производители на храни. Ресторантите и заведенията за бързо хранене ще въвеждат само принципите на системата. Собствениците на малки обекти са длъжни да имат т.н. добри практики, които изискват единствено оценка на риска и контрол върху съхранението, продажбата и срока на годност на предлаганата стока.