/ Dariknews.bg
Псевдобоеприпас вдигна накрак полиция и сапьори в Пещера
101707
Псевдобоеприпас вдигна накрак полиция и сапьори в Пещера
  • Псевдобоеприпас вдигна накрак полиция и сапьори в Пещера
"Ръждив метален елемент, приличащ на противотанкова мина от Втората световна война, вдигна накрак полиция, пожарна и сапьори в Пещера. Акцията била организирана, след като към 22:00 часа в изборния ден момиче от родопския град сигнализирало разтревожено за находката", съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов.

Откриха корозирал снаряд между Стамболово и Поповец

Районът около мястото веднага бил отцепен и останал под засилена охрана през цялата нощ, а на следващия ден специалисти от военно формирование в Пловдив са изпратени на място. Оказало се, че няма какво да обезвреждат - металният предмет бил част от подземно съоръжение и въпреки плашещия си вид - напълно безопасен.


Макар в случая тревогата да се е оказала фалшива, Стоянов коментира, че в подобни случаи това е правилното поведение. Дори при съмнение, че може дадена находка да е взривоопасна, дори да е само патрон, а не мина, е по-добре да се види и евентуално да се обезвреди от сапьори, отколкото някой да пострада или загине.

Военни от Хасково обезвредиха снаряд

"Подобни сигнали периодично се подават в полицията, най-често - от туристи, пастири или хора, обикалящи извън населените места. Често стряскящи находки се откриват и при разчистване на стари къщи, където по тавани и мазета стоят скътани от предишни поколения истински боеприпаси. Някои хора се изкушават да си ги запазят за спомен - едно твърде опасно решение. Даже да изглеждат здрави и красиви, по-разубно е да се повикат специалисти за обезвреждането им", подчертава Стоянов.


Чуйте повече за случилото се в аудиото.