Проверяват 3 сигнала за купуване на гласове в Казанлък
Проверяват 3 сигнала за купуване на гласове в Казанлък / netinfo
Апелативната прокуратура в Пловдив продължава 3 проверки по сигнали за купуване на гласове на изборите за общински съветници в Казанлък. Те са част от общо 13 сигнала за различни нарушения, постъпили за времето на предизборната кампания и в деня на частичния вот, уточни говорителят на прокуратурата Пенка Богданова. Резултати се очакват до седмица, тъй като проверките са възложени като незабавни.

Задълбочена работа тече по сигнал за направени от представители на “Експерти за Казанлък” преводи по 100 лева на работници от “Арсенал”, макар прокуратурата да не е установила засега плащане на допълнителни суми извън регулярните аванси и заплати. В хода на проверката податателят е оттеглил сигнала, след като е установено, че подписът е на друго лице. Въпреки това проверката продължава, като ще бъдат гледани плащанията във военния завод за по-голям период от време, казаха от прокуратурата.

Разследване се води и по сигнала на Яне Янев от партия „Ред законност и справедливост” за раздавани от партия ФАГО бланкови договори за извършване на агитационна дейност. Целта е да се установи дали наистина е правена агитация или с тези формуляри са се отчитали купени гласове.

Прокуратурата се е самосезирала от телевизионно предаване, в което се сочи, че - цитирам - Казанлък се е превърнал в битпазар и има купени гласове. Досега са установени двама граждани, които категорично твърдят, че непознати лица са им предлагали 25-30 лева срещу гласа им и са им искали и личните карти.

По 10 от сигналите на граждани, партии и коалиции прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство. Причините за отказите са анонимен подател, липса на достатъчно конкретна информация, или позоваване на информация от трети лица.