/ Thinkstock/Getty Images
Днес се прощаваме с една от емблемите на Родопите и фолклорната музика Младен Койнаров. Поклонението пред тленните останки на певеца ще бъде от 11.00 до 13.00 ч. в читалище "Кирил Маджаров" в смолянския квартал "Устово". Погребението е от 13.00 ч. в гробищата в кв. "Устово", съобщиха близки на опечаленото семейство.

Родопският певец почина на 72 години.

6 август: Почина народният певец Младен Койнаров

"Смолян, Родопа планина и България губят един от своите най-изявени, популярни и обичани народни изпълнители. Внезапната му смърт е непрежалима загуба за всички, които се наслаждаваха на прекрасните му певчески изяви", се казва в съболезнователният адрес на кмета на община Смолян Николай Мелемов по повод кончината на почетният гражданин на родопския град.

Мелемов посочва още, че 40 години от пълноценния му професионален и творчески път е свързан с Фолклорен ансамбъл "Родопа".

"На него и на своята любима публика, Младен Койнаров отдаде безрезервно сърце и душа. Остава в родопския и в националния песенен фолклор със самобитния си талант, с неповторимия си завладяващ глас, със стотиците родопски народни песни, с грижовната си и бащинска ласка към младите фолклорни дарования, на които посвети последните години от живота си.

Ще го запомним като горещ родолюбец, като ярък изпълнител със собствен стил и обаяние", се казва още в съболезнователният адрес на градоначалника на Смолян.

Младен Койнаров е роден на 15 септември 1945 г. в село Оряховец, община Баните. Приет е след конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопа"-Смолян през 1970 г.

Утвърждава се като един от най-популярните изпълнители на родопската песен. Носител е на Сребърна и Златна лира, присъдени му от Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Неговият глас е звучал във филма "Време разделно". Койнаров издирва и записва над 350 народни песни, има над 70 записа в БНР. Неизброими са и концертите, в които е участвал.