Прокуратурата иска заличаване на незаконна мюсюлманска организация
Прокуратурата иска заличаване на незаконна мюсюлманска организация / netinfo
 Иск за заличаване регистрацията на Организацията за Ислямско Развитие и Култура/ОИРК/, нашумяла преди време покрай скандала със забрадките на две ученички от Професионалната гимназия по икономика и мюсюлмански символи върху екипите на местния ФК”Рудозем” , е внесла Окръжната прокуратура в Смолян.

Исковата молба за прекратяване дейността на ислямската организация се базира на нарушения при вписването й във фирмените регистри през октомври 2004 г., обясни зам.окръжният прокурор Даниела Ангелова. То е станало без задължителното по Закона за вероизповеданията разрешение от Главно мюфтийство. Първото заседание по делото ще бъде идния понеделник.

Ислямското сдружение нашумя преди 2 години, когато внесе в Комисия за защита от дискриминация жалба срещу директорката на икономическата гимназия в Смолян Мария Томова. Повод за обвиненията срещу нея беше натискът й върху две ученички да не идват със забрадки в училище. Тогава директорката и училищното ръководство бяха обвинени в религиозна дискриминация. Истинският скандал около организацията обаче избухна през есента на 2005г. Тогава финансираният от нея третодивизионен футболен отбор “Рудозем – 2005” излезе на терена с ислямски символи на фанелките. От ръководството на сдружението отрекоха да пропагандират религиозна нетърпимост, но не скриха,че са платили футболните екипи и идеята за мюсюлманските символи върху фланелките е тяхна.