Правят търговска зона пред Пътна полиция
Правят търговска зона пред Пътна полиция / Dariknews.bg

Да бъде обособена търговска зона пред сградата на Пътна полиция. За това ще настоява кметът на район „Северен" Ина Филипова. Тя ще внесе предложение в Общинския съвет. Според нея по този начин се регламентира дейността на застрахователите, които сега се помещават в паркирани микробуси и изоставени автомобили. В момента там необезпокоявани от никого са паркирали близо 15 микробуса. В тях се правят застраховки и се плащат екотакси.

Едно от предложенията е да се изготвят еднотипни модули, в които да се поместят всички търговци на застраховки и еко такси, заяви зам.-кметът на район „Северен" Ангел Ангелов. Освен да се регламентира търговията, целта е по-добрия външен вид на тази зона, коментира още той.

Собствениците на тези временни търговски обекти плащат около 100 лева месечно обещетение, за това, че ползват общински терен, обясниха от районната администрация. Според новата Наредба те трябва да се пререгистрират, а това ще стане, ако там бъде направена търговска зона. Наредбата за временно преместваемите съоръжения влезе  в сила от 1-ви юли миналата година. Ръководството на „Северен" ще предложи подобни зони да бъдат обособени на още 7 места в района. Това са сега действащите пазарчета в междублоковите пространства.

Ако вдигнат търговските им обекти има опасност 150 търговци да останат без работа, каза Филипова. Става въпрос за търговците от пазара на ул. „Сакар планина", продавачите на цветя на гробищата на „Рогошко шосе", застрахователите пред Пътна полиция и павилионите пред гара "Филипово". 

Зоните са внасяни за гласуване няколко пъти в Общински съвет. С оглед спазването на закона сме длъжни да премахнем търговските обекти, заяви кметът на район „Северен".