Няма замърсяване на Марица тази сутрин, съобщи за DarikNews зам.-директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Димитър Бришимов тази сутрин. Снощи в реката в района на Пазарджик бяха изпуснати около 650 литра нефтопродукти.

Пак замърсиха Марица при Пазарджик и Пловдив, този път с нефтопродукти

Цяла нощ екипите на пожарната се бориха за овладяване на ситуацията, като целта беше да не се допусне нефтеното петно да продължи надолу по реката, след Пловдив. За целта бяха спуснати шлюзовете на Марица след моста на Адата.

16 пъти е превишена нормата за неразтворени вещества в река Марица (ВИДЕО)

„Взехме веднага мерки и сепарирахме водните количества така, че мастните петна да останат в този участък. Проби се вземаха на всеки час, но всички бяха отрицателни. В момента река Марица започна да вдига нивото си и се наложи да пропуснем тази насъбрала се вода надолу, за която гарантирам, че няма никакво замърсяване“, поясни Бришимов.

Хванаха нарушители в опит да изхвърлят два буса боклуци в Марица (СНИМКИ)

По думите му петната не са стигнали изобщо до Пловдив. „Предполагам, че не цялото количество се е изляло в канализацията, а оттам и в Марица. Този тип продукт е много тънък и може да се е абсорбирал от минералите в брега и почвата, докато стигне до нас“, поясни Бришимов.

Каназирева: Открито е наличие на пестициди към Пазарджик

Припомняме, че снощи от Басейнова дирекция съобщиха, че този път замърсяването на реката се дължи на производствена авария, станала в един от цеховете на завод „Каучук“ АД в Пазарджик.

Прокуратурата ще проверява фабрика, близка до кмета на Стамболийски, за замърсяване на Марица

Това е второ замърсяване в рамките на две седмици на реката, след като тя бе замърсена с пластмасови мленки от пазарджишко предприятие за преработка на пластмасови отпадъци.

В резултат на това измряха тонове риба в реката. Вчера от РЗИ-Пловдив също обявиха, че водата вече не е опасна.