/ БТА
Общинските съветници на Пловдив гласуваха предложението за преустановяване изпълнението на проекта за пробива при Водната палата за срок до 45 дни. Предложението бе прието с мнозинство от 44 гласа "за" и 4 "против".

ГЕРБ и ПП са в коалиция срещу пробива на Водната палата в Пловдив

Работният проект беше представен от Елена Кръстева, представител на проектантската фирма, която е проектирала някои от метростанциите на столичното метро. В заданието е било посочено, че дължината на новото съоръжение трябва да бъде съкратена заради предишния проект, изграден с еврофинансиране, а трасето на велоалеята е без преминаване в самия пробив.

Проектантите са използвали за база технически проект, приет на 16.07.2013 г. и са го актуализирали и адаптирали. За отводняване се предвижда помпена станция с две активни и една резервна помпа, която се зауства към реката. 

Представянето на проекта е закъсняло с 15 месеца, отбеляза Слави Георгиев. Съветниците от ГЕРБ заляха със специфични въпроси както проектанта, така и ресорния по строителство заместник-кмет. 

Безспорно най-интересите изказвания направиха гражданите, на които беше дадена думата за изказвания.

Тони Стойчева, представител на протестиращите, призова проектът за пробив да бъде спрян завинаги и припомни, че на герба на Пловдив са изобразени седемте тепета и реката. 

Протест срещу проекта за Водната палата в Пловдив

Георги Велев обяви, че Басейнова дирекция не е била информирана за това инвестиционно намерение, въпреки че пробивът е в непосредствена близост до трансграничната Марица, която е с най-обширния водосбор в страната. 

Богдан Милчев от Института по пътна безопасност предупреди, че съветниците вървят към политическо решаване на въпроса, а не експертно. Смята, че има счупена комуникация между политическите партии, гражданите и всички нас.

Диана Русинова от Европейски институт за транспортни политики заяви, че основната грешка при реализацията на този проект е, че заданието към проектантите е трябвало да бъде дадено след обществено обсъждане. 
Агенция "Фокус"