/ IStock
Окръжният съд в Пловдив отказа да изпълни европейската заповед за арест и да екстрадира българина Тошко Тодоров - Машора в Гърция, където да бъде съден за трафик на бежанци.

В съдебното заседание днес прокурорът Димитър Молев поиска от съда да не уважава европейската заповед за арест. Според него са нарушени правата на Тодоров и заповедта е незаконосъобразна. Освен това от представените доказателства няма нито едно, което да сочи съпричастността му към престъплението.

Магистратите решиха да освободят Тодоров и от домашен арест. Решението обаче подлежи на обжалване. Тошко Тодоров благодари на български съд и заяви, че не се е съмнявал в българското правосъдие. Така той остава на свобода до края на делото в Гърция, където ще бъде представляван от гръцки адвокат.

Обвинен в трафик на бежанци остава в ареста

Пред сградата на Съдебната палата в Пловдив се събраха близки, приятели и съселяни на Тошко Тодоров, за да го защитят. Той е преследван от гръцките власти, защото с превозно средство, което той продал преди две години, е извършван трафик на бежанци в Гърция. Тодоров е арестуван по искане за гръцките власти, защото кемперът, с който е извършван трафикът на бежанци, бил все още с български регистрационни номера, а справка показала, че собственик е Тодор Тодоров.

Според близките на мъжа той не е извършил това престъпление и има необходимите документи, които доказват това.
БТА