/ БГНЕС, архив
ОД на МВР-Пловдив е предприела необходимите мерки за осигуряването на обществения ред и безопасността на движението във връзка с предстоящото честване на Великден. Подробности около създадената организация бяха оповестени на брифинг днес от директора старши комисар Атанас Илков.
 
Безплатна „Синя зона“ 4 дни по Великден, монтираха още 10 паркомата

По отношение на охраната на храмовете и местата, на които се очаква голямо струпване на хора, от отдел „Охранителна полиция“ са обсъдени мерките за сигурност с отговорниците на обектите, представителите на местното самоуправление и администрация и на Българската православна църква.

Преди и по време на служенията  в храмовете и манастирите служителите на реда ще извършват проверки на лица със съмнително поведение. Екипите ще следят и да няма паркиране на автомобили в близост до местата на обредите, както и за изоставени или забравени багажи.

Освен в зоните на църковните храмове, засилено е полицейското присъствие и в големите търговски центрове, хипермаркети и обществени места с масова посещаемост. Създадена е организация за охрана на реда във връзка с провежданите тържества, концерти и други обществени прояви на територията на град Пловдив и в другите населени места на обслужваната територия.
 
Дадени са указания на ръководствата на охранителните фирми и звената за самоохрана, с дейност в места с празнични мероприятия, да проявяват повече  бдителност при пропускателния режим в обектите.
 
До масовите събития няма да се допускат хора, употребили алкохол или наркотици, носещи забранени предмети, обемисти пакети или оръжие. Недопустимо е и носенето на пиротехника.
 
Градските автобуси с празнично разписание през почивните дни

По отношение на опазване на собствеността и имуществото на хората са предприети всички необходими мерки за недопускане, предотвратяване и пресичане на извършване на посегателства.

В тази връзка експерти от отдел „Криминална полиция“ предупреждават, че домовите кражби зачестяват по време на празниците и напомнят на гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, да не обявяват намерението си в социалните мрежи или пред много хора. При тръгване да се уверят, че всички врати и прозорци са добре затворени и заключени.

Вкъщи не трябва да се оставят големи суми пари и ценности. Желателно е съсед или близък да бъде помолен да наглежда жилището и при съмнение за нередност да сигнализира в полицията.
 
Извън домовете си е необходимо хората да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Да внимават за съмнителни лица в търговските центрове, масовия градски транспорт и храмовете, които биха се възползвали от разсеяността им или умишлено създават ситуации, с които да отвлекат вниманието им.

Обикновено извършителите на джебчийски кражби използват оживлението и посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти, външни джобове на връхни дрехи и портфейли, носени в задния джоб на панталоните.
 
ОД на МВР призовава гражданите да сигнализират своевременно при забелязване на нарушения и извършвани престъпления. Във връзка с очакваната интензивност на движение на МПС през празничните почивни дни и с цел осигуряване на безопасността на движението е създадена организация за засилен и ефективен пътен контрол.

Сили на “Пътна полиция” ще патрулират в районите около църковни храмове, хипермаркети и търговски зони с цел недопускане на неправилно паркирани и затрудняване на движението.

Ще се предприема и ръчно регулиране на участъци, където е необходимо осигуряване на бързо придвижване на моторните превозни средства. С допълнителни полицейски сили за подпомагане на движението ще бъдат наситени и входно – изходните артерии на град Пловдив.
 
Ще се провеждат и специализирани проверки на шофьорите на МПС, като Пътна полиция има готовност за въвеждане на временна организация на безопасността на движението при очакван интензивен трафик. 
 
Това е повод полицията отново да напомни на водачите на МПС преди тръгване да проверят състоянието на автомобилите и да не предприемат пътуване с износени автомобилни гуми, неизправни светлини и други повреди, застрашаващи безопасността на тях самите и на другите участници в движението.