/ Община Пловдив
С панихида в църквата „Св. Св. Петър и Павел“, оглавена от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров - председател на храма и поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика, днес в Пловдив беше почетено делото, живота и 148-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата.

Община Пловдив

Община Пловдив

Официалното слово бе произнесено от Ева-Йоана Стаматова - ученичка в Х-ти клас на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов”-Пловдив с директор Веселина Карапеева, класен ръководител - г-н Панайотов, учител по литература - д-р Шинка Дичева, съобщиха от Общината.

Община Пловдив

Община Пловдив

Ученичката е отличена като участник в Националния проект „Народните будители и АЗ” и в ежегодния Литературен конкурс на Общински комитет Васил Левски „Апостолът на Свободата”. Водещ на възпоменателното честване бе Златко Павлов.

Община Пловдив

Община Пловдив

Община Пловдив

Във военната церемония участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон - почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членовете на комитет „Родолюбие“ и Общински комитет „Васил Левски“ и Сдружение „Традиция“. Строят бе приет от генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия.

Община Пловдив

За да почетат делото и паметта на Апостола и да положат венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха Кметът на град Пловдив Здравко Димитров, Председателят на Общински съвет-Пловдив - инж. Александър Държиков, генерал-майор Явор Матеев, полк. Иван Иванов, военно формирование 28000-Граф Игнатиево, заместник областния управител инж. Димитър Керин, заместник-кметовете Пламен Панов и Йордан Ставрев, общински съветници, кметовете на райони Димитър Колев, Георги Стаменов, Стоян Алексиев, Иван Стоянов, Костадин Язов и представители на общинската администрация, директори на общински предприятия, ученици от Националната търговска гимназия, ПГВАД „Христо Ботев“, МГ „Акад. Кирил Попов“, Спортното училище „Васил Левски“ и още много класове от различни учебни заведения, деца от детски градини, граждани, политически, обществени организации и медии.

Община Пловдив

Венци и цветя бяха положени и от името на вицепремиера и Министър на отбраната Красимир Каракачанов, почетния консул на Русия, почетния консул на Украйна, Регионалната организация на евреите „Шалом“ Пловдив, Сдружение „Бизнесът за Пловдив“, Общинският читалищен съюз, Съюзът на  офицерите и сержантите от запаса и резерва, НБ „Иван Вазов“, Общински комитет „Васил Левски”-Пловдив, Комитет „Родолюбие”, Сдружение „Традиция“, както и от многобройните признателни граждани, които присъстваха на възпоменанието, в което всяка година с едноминутно мълчание и падане на колене, родолюбивите българи отдават почит пред саможертвата на най-светлия и чист образ в националната ни историческа памет.