Пловдив е на челно място по усвояване на евросредства за земеделските производители
Пловдив е на челно място по усвояване на евросредства за земеделските производители / Sofia Photo Agency, архив

Над 82 млн. лв евросредства са усвоени от земеделските производители в пловдивска област по време на първия програмен период по Програмата за развитие на селските райони. Произовдителите  в  региона са усвоили 95 % от заложените за изпълнение проекти. Това съобщи в ефира на Дарик Директорът на ДФ “Земеделие” в Пловдив Йосиф Ячев.

Един от добрите проекти, реализирани наскоро, е спортната зала в Община Перущица, осъществени са и много проекти за модернизиране на селското стопанство. Биопроизводството е насочено предимно в региона на Общините Карлово, Брезово,  допълни Йосиф Ячев и уточни, че общо 329 агроекологични проекти са финансирани по време на първия програмен период.

Интересът към новия програмен период е огромен, проектите, които кандидатстват обаче надхвърлят възможностите за финансиране, коментира директорът на ДФ “Земеделие” в Пловдив. По думите му фермерите са изключително активни при кандидатстване по проекти за агроекологично и биологично земеделие. Спечелените проекти за развитие на биоземеделие  до момента са 132,  те са дългосрочни, с 5 годишен ангажимент на стопаните.

През новия програмен период ше се следи изключително за достоверността на документите и правното основание за ползване на конкретните земеделски площи, категорична бе Велина Панчева. Неправомерното ползване на земеделска земя е един от основните проблеми в момента според неа.  По думите й е задължително в най-скоро време да се стъпи на чиста нормативна база.

Едва 6000 са пререгистрираните земеделски стопани от Пловдив и областта и апелирам към всички останали да не изчакват последния момент, заяви в ефира на Дарик Директорът на ОД “Земеделие” в Пловдив Велина Панчева

До 28 февруари 2016 г. всеки действащ земеделски стопанин е длъжен да се пререгистрира, като представи в общинска служба "Земеделие" актуална информация за дейността си. Toва е задължително за всички, които  заявяват искане за субсидиране на декар, допълни тя.

Тази година има промени, съгласно които  при очертаването на имота трябва да се спазва и географското положение на същия. Това трябва да знаят всички земеделски производители при заявяване на площите, предупреди Велина Панчева. През последните години се забелязва тенденцията и за увеличаване на обработваемите земеделски площи, както и уедряване на парцелите, което е много важно за пловдивска област – характерна с множество раздробени стопанства, допълни Панчева. В края на март ще се отвари прием за държавна помощ за  фермерите за хуманно отношение към птици и свине. Всички, които се интересуват, могат да следят актуалната информация,  съобщиха още от областна дирекция “Земеделие”.

Земеделски производители от Община Раковски ще получат държавна помощ за компенсиране на загубите си от 3690 дка посеви домати заради наводненията през 2015г. Тази помощ се предоставя за 100% пропаднали площи, но за да се избегне двойното финансиране, средствата се редуцират с размера на мощта de minimis, получена през 2015г за същите култури и площи, уточниха от фонда.