Пикът на хепатита – след десетина дни
Пикът на хепатита – след десетина дни / netinfo

Ваксинирането срещу хепатит А на 12 400 деца от Столипиново и Шекер махала е абсолютно наложително и е единственият начин за спиране разпространението на епидемията в ромските махали на Пловдив. Това заяви директорът на РИОКОЗ д-р Ани Егинлиян на днешното заседание на Областната комисия по бедствия, аварии и катастрофи. Пикът на болестта още не е достигнат и се очаква след средата на месеца.

Пловдив обаче не е подал искане за отпускане на извънредни средства за имунизация заради недоразумение между РИОКОЗ и кметската администрация. Здравната инспекция е подала данните за необходимите 1,2 млн. лв. за имунизацията на заместник-кмета Атанас Славов. От общината обаче останали с впечатление, че ваксините ще бъдат доставени директно от резерва на здравното министерство и са внесли в правителството проект само за 1 млн. 119 000 лв. за почистване на незаконните сметища, асфалтиране и за дезинфектанти. Искането за ваксините ще бъде представено на министър Радослав Гайдарски до заседанието на Министерски съвет в четвъртък, ангажира се кметът Чомаков.

Според д-р Егинлиян дори имунизацията да обхване само 50-60% от децата, това ще “попие” епидемията, т. е. ще я ограничи, защото 95% от заболелите са до 18-годишна възраст. Имунитет се изгражда за двайсетина дни след имунизацията, обясниха епидемиолозите.

Пикът на хепатита се очаква след средата на август. Специалистите не са категорични за причините за заразата. Фактът, че няма влошено качество на водата, както и това, че само един от изследваните 300 контактни лица е носител на болестта , води до подозрения, че причината за епидемията може да е в незаконни местни водоизточници. Д-р Егинлиян поиска проверка за нерегистрираните сонди или помпи за вода в района, заключен между улиците “Сокол” и “Крайна”, където живеят по-голямата част от заразените.