/ Дарик архив
Пловдивският окръжен съд отмени присъдата на Районния съд под тепетата, с която кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов беше осъден на 3 години условно  с 4 години изпитателен срок за длъжностно присвояване. Кабаиванов беше обвинен в присвояване на близо 27 хил. лв. в качеството си на длъжностно лице по проекта за Пречиствателната станция в подбалканския град. Освен това той беше лишен и от правото да заема обществена длъжност за срок от 4 години. 

Условна присъда за кмета на Карлово

Решението на окръжните магистрати е мотивирано с допуснати съществени процесуални нарушения. Със същото решение, което е окончателно, Окръжният съд върна делото за ново разглеждане от друг състав на Районния съд. 

Така делото срещу кмета на Карлово на практика ще започне за трети път отначало. Припомняме, че първо то беше гледано от Карловския районен съд, но в края му, точно преди пледоариите, съдебният състав си направи отвод, а впоследствие това направиха и всички съдии в града на Левски.

Кметът на Карлово съди колегата си от Калофер за клевета

Тогава процесът беше изпратен в Пловдивския районен съд. Сега обаче окръжните магистрати връщат казуса отново на първа инстанция и така процесът ще стартира за трети път с трети състав. 

Емил Кабаиванов застава пред съда при закрити врати

Парите, за присвояването на които бе обвинен Кабаиванов, са били предназначени за изграждане на пречиствателна станция. Те са собственост на Община Карлово, получени от нея по сключен между Министерство на околната среда и водите и Община Карлово договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд  за „Доизграждане и модернизация на ГПСОВ и канализационна мрежа Карлово. 

Съдебният процес срещу кмета на Карлово продължава

Според обвинението през 2013 и 2014 година Кабаиванов е назначил в екипа на проекта трима души, които всъщност не са работили по него, но са получавали възнаграждения. Сред тях са Никола Хаджийски и Милко Стрехин от СДС, които на местните избори в Пловдив се обявиха против листата на сините за общински съветнии, оглавена от ресторантьорката и дългогодишна седесарка Тони Симидчиева. 

Междувременно на изборите тази година д-р Кабаиванов бе избран за пореден път за кмет. 

Болест на заседател отложи делото срещу кмета на Карлово