Звъничево
Звъничево / снимка: Тина Соколова
30-ия риболовен турнир „Звъничево лейк“ събира 64 състезатели край Пазарджик
Единствената за България рампа с площадка за въдичари с увреждания ще бъде официално открита днес. Тя е изградена от членове на Ловно-рибарското дружество „Сокол-1893“ и доброволци. Намира се точно до водите на баластриерата край села Звъничево – един от водоемите, стопанисвани от организацията.

Съоръжението е обезопасено с парапети, а човечето на стилизираната обозначителна фигурка с инвалидна количка подобаващо е въоръжено с въдица.

Придобивката ще бъде само една от многото изненади в турнира, загатва един от главните инициатори – Андон Андонов. Настоящото издание е посветено на 90-годишнината от създаването на Българския рибарски съюз и ще бъде наистина специално. По този повод акцент в програмата е символичното зарибяване с 90 шаранчета.

Записаните до момента участници са 64. Вече ги очакват купи, медали, грамоти и много парични и предметни награди.

Надпреварата ще започне рано сутринта и ще продължи до обяд. Състезателите ще мерят сили в 4 категории - за деца до 14 години, за юноши до 18, за девойки и жени и за мъже. Задължително е да си носят живарници, иначе ще бъдат дисквалифицирани. След измерване и оценка целият улов ще бъде върнат обратно във водата, за да се даде шанс на рибите да се размножават.

Следобед ще бъде направена демонстрация на риболовни техники от световната шампионка Росица Златанова.

Денят ще завърши с тържествено награждаване на победителите и коктейл.

Припомняме, че облагородяването на района около баластриерата започна тази пролет. Заедно с изграждането на площадката доброволци и ловци направиха няколко големи зарибявания, както и подравняване на брега, за да е удобен за достъп до водата. Около местата за въдичари са засадени и десетки дървета, които след време ще осигуряват комфорт в горещините с прохладните си сенки. Предвидено е скоро да бъдат поставени пейки и съдове за смет.