район Западен
район Западен / netinfo
Ако човек използва ежедневно градски транспорт или велосипед вместо личен автомобил, може да спести около 600 литра гориво за година - сума, достатъчна за една морска почивка. Това стана ясно на открит урок на тема „Мобилността на бъдещето”, изнесен пред ученици от 5-ти и 6-ти клас на Основно училище "Тодор Каблешков". Специален гост на събитието, което е част от отбелязването на Седмицата на мобилността, бе кметът на район "Западен" Димитър Колев.

Учениците от ОУ "Тодор Каблешков" се запознаха с основните начини на придвижване в градска среда, както и с предимствата от използването на градски и алтернативен транспорт. Наред с ползите от гледна точка на спестяване на средства и осигуряване на по-чист въздух, учениците научиха, че използването на градски транспорт или велосипед спомага и за постигането на по-добра градска среда и предотвратяването на задръствания. Безспорни са предимствата на ходенето пеш и използването на велосипед и по отношение на здравето на хората. Доказано е, че тези, които се движат повече, а не разчитат постоянно на личен автомобил, живеят средно с 9 години повече.

Инициативата „Европейска седмица на мобилността” на Европейската комисия се провежда от 16-ти до 22-ри септември. Мотото на кампанията за тази година е: "Заедно стигаме по-далеч!". В основата му е залегнала концепция, която цели да обърне внимание на предимствата на устойчивите начини на придвижване и да обърне поведенческите модели на хората по отношение на транспорта в градска среда.