Открит дебат по Дарик за управлението и бъдещето на Онкото
Открит дебат по Дарик за управлението и бъдещето на Онкото / onkoplov.com

Дарик Радио обявява открит дебат на живо между двамата кандидати за длъжността управител на Комплексния онкологичен център в Пловдив, на който те да представят своята стратегия за управление на диспансера. Здравното заведение отговаря за лечението на над 60 000 тежко болни пациенти от страната. Конкурс за обявената от общината длъжност, бе проведен във вторник (26 май), а единствените кандидати за поста са досегашният управител на КОЦ-Пловдив д-р Калин Калинов и директорът на ДКЦ „Пловдив“ д-р Красимир Вальов. Двамата лекари приеха поканата за открит дебат в ефира Дарик, заради високия обществен интерес и за да се избегнат спекулациите за политически натиск. Дебатът ще се проведе в началото на следващата седмица, след като изтече тридневният законов срок за обявяване на резултатите и преди предстоящата сесия на Общинския съвет на 4 юни, когато има решение те да бъдат официално обявени.

Конкурсът се проведе ден след като д-р Калин Калинов се срещна със здравния министър по повод протестите на хирурзите срещу готвеното сливане на специализираното здравно заведение с друга общинска или държавна болница. След двучасови дебати, Петър Москов отстъпи отчасти от позицията си и обяви, че до сливане на КОЦ-а няма да се стигне и дружеството ще остане да функционира юридически самостоятелно. По думите на лекарите, здравният министър се е убедил в правилната стратегия за развитие на КОЦ-а след направената подробна презентация от настоящия управител д-р Калинов.

Съдбата, свързана с управлението на диспансера, се решава от  общинска комисия, в състав: Илиян Иванов (директор на правната дирекция), д-р Димитър Христозов (зам.-директор на центъра за спешна медицинска помощ), д-р Георги Балахуров (зам.-директор на РЗИ-Пловдив) и двама общински съветници от ГЕРБ - Пенчо Малинов и Спартак Николов, пред които кандидатите са представили и защитили своята програма и визия за развитието на КОЦ-Пловдив през следващите 3 години. Какви са те обаче - остава неясно за пловдивската общественост и лекарската гилдия.

 

Новият управител на диспансера може да бъде назначен само след решение на Общинския съвет, пред когото комисията ще оповести оценките си след седмица.