/ ThinkStock/Getty Images
Подобряване на качеството на въздуха отчитат пунктовете за мониторинг в Пловдив, съобщиха от РИОСВ. Данните за 2018-та година, регистрирани в двата пункта в града - „Каменица“ и „Тракия“ показват низходяща тенденция.  В първия са отчетени 78 дни с превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици, а във втория - 107. 

Обявена е процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух” по ОПОС

Качеството на въздуха в Пловдив се характеризира със сезонна зависимост. Превишенията на фини прахови частици под 10 микрона са предимно през зимния сезон. Основната причина за тези замърсявания са използването на твърди горива с ниско качество и засиления автомобилен трафик в съчетание с неблагоприятните метеорологични условия - мъгли, безветрие и температурни инверсии. Затова експертите препоръчват да се премине към използването на газ, електричество и централно топлоснабдяване, както и ограничаване ползването на автомобили.

Няма яснота кога ще е проучването сред пловдивчани какъв вид отопление предпочитат

Припомням, че през лятото на миналата година ОбС гласува 23 млн. лв. за изпълнението на Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на общината за периода 2018 - 2023. Очакванията са през следващите 5 години около 9000 жилища в Пловдив да заменят старите неефективни горивни инсталации с котли, еко - печки и климатици.