/ Дарик архив
Все още не е ясно и няма взето решение как и кога ще се анкетират пловдивчани за това какъв вид отопление предпочитат вместо печките на твърдо гориво. Това заяви в интервю за Дарик радио главният експерт в дирекция "Екология и управление на отпадъците" Елена Найденова по повод проекта, който градът ни трябва да подготви, за да получи 14 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС).

С проект за 14 млн. лева община Пловдив ще се бори с мръсния въздух

Парите трябва да се инвестират в намаляване на атмосферното замърсяване
. Общо 115 млн. лв. са разпределени межди няколко общини в страната по приоритетната ос "Въздух" на ОПОС. Точната сума за нашия град е 13.8 млн. лв., но те все още не са налични, защото Общината  трябва да внесе конкретни проектни предложения до края на месец май 2019 г.

Пловдив е по средата в класацията на градовете в България с най-мръсен въздух

Главният експерт уточни, че екипът на общинската администрацията, който ще отговаря за реализиране на процеса, ще стане ясен в началото на следващата година. Той ще избира домакинствата, между които ще се разпределят новите отоплителни уреди.

Питат пловдивчани искат ли да заменят дървата и въглищата с еко печки и климатици

Найденова призна, че все още не са ясни и плановете на Община Пловдив за газифициране на отделните квартали на града. Тя уточни още, че домакинствата няма да получават парични средства, а алтернативни на печките на битово твърдо гориво отоплителни уреди или източници.

Още по темата четете в darikradio.bg.