Има вероятност да бъдат повдигнати обвинения и на някои от хората, потърпевши от дейността на 63-годишната Александрина Георгиева, която бе обвинена в измама, заради която НОИ е ощетена с над 3 милиона лева. Това съобщи наблюдаващият прокурор по делото Димитър Пехливанов, преди да доведат днес тримата обвиняеми по случая. 

Освен Георгиева по време на акцията на полицията и прокуратурата бяха арестувани също 39-годишната ѝ дъщеря Николина Георгиева, а също мъжът, с когото е живеела на семейни начала - Лазар Лазаров (52 г.), които пък бяха обвинени в помагачество.  Днес те бяха доведени с белезници в съдебната зала, като жените си бяха сложили и качулки на главите. 
 

иманяри Пловдив
DarikNews.bg


Според прокурор Пехливанов намерените в мазето на бизнесдамата 116 пенсионни досиета, които са били обявени за изчезнали през 2013 година от НОИ, най-вероятно също имат съмнителен произход. Всички те са били изготвяни от Александрина Георгиева и предстои да се разбере дали сред тях има такива с невярно съдържание. Някои от досиетата са за хора, пенсионирали се още през 2001 година. 

Тепърва ще се уточнява също дали измамените пенсионери са получавали пенсии, има ли надвзети суми от тях и колко трябва да връщат на НОИ. Обвинителят посочи, че има вероятност осигурителният институт да е ощетен от тези досиета, а щетата за държавата да надхвърли многократно 3 млн.лв.

Прокурорът припомни, че за откраднатите досиета са заведени множество дела срещу НОИ от потърпевшите пенсионери, тъй като се е наложило те да доказват, че получават пенсии допълнително и да възстановяват изчезналите документи. Предстои да се установи и достоверността на документацията в досиетата.

Междувременно, след като са чули по медиите, още десетина измамени от бизнесдамата са подали жалби срещу нея в полицията. 

„Ливанската пералня“ сменяла банкови сметки по имейл в момент на сделка между фирми (ВИДЕО)

В съдебната зала Александрина Георгиева, Лазар Лазаров и Николина Георгиева поискаха да бъдат пуснати на свобода, но съдът не ги пожали. Той остави в ареста за постоянно бизнесдамата и мъжа ѝ, а дъщерята Николина бе освободена под парична гаранция от 1000 лв. 

Припомняме, че арестуваната Александрина Георгиева е имала фирма за пенсионни услуги. Тя вършела услуги на бъдещи пенсионери, на които не достигал осигурителен стаж, като обещавала да им го купи. Така 18 души са я упълномощили да ги представлява пред НОИ, като й давали суми от 3 до 16  хиляди лева, а за услугата плащали на консултантската фирма между 50 и 140 лв. 125 хил. лв. е установената вреда за 18 пенсионери, които са подали жалби срещу бизнесдамата. 

Във видеото може да видите разказа на една от измамените жени. Тя говори специално пред NOVA.