СИРНИ
СИРНИ / netinfo
За 27-ми път в смолянския квартал „Райково" на Сирни Заговезни ще лумне ритуалният огън, наречен „орада" днес от 18 часа пред читалище „Орфееви гори".

По традиция ще бъде изгорено символично злото във вид на чучело. Огънят се пали за здраве и благоденствие на всички жители от квартала. Обредността е свързана със стопанството и семейството. Сирни Заговезни или Пустовете се посвещава на прошката. Ден, в който по-младите целуват ръка на по-възрастните, изричайки думите: "Прощавай!", а им отвръщат: "Простено да ти е и от мен, и от Бога!".

Пустовете се превръщат в общоградски празник, който допринася за съхраняването и развитието на народните обичаи и е изключително тачен като народно веселие обичай от жителите на Смолян, коментира Цветанка Илиева, секретар на читалище „Орфееви гори". В концертната програма  ще участват opĸecтъp "100 ĸaбa гaйди", ĸлyб „Xopо", cмeceн битoв xop, дeтcĸи и млaдeжĸи тaнцoви фopмaции, Mлaдeжĸи тeaтъp „Иpиc", ĸлyб „Зeвзeĸ" , гpyпa зa мaĸeдoнcĸи пecни и фoлĸлopeн ĸвapтeт „Aглиĸa".

Читалище „Кирил Маджаров" в кв."Устово" също кани в неделя, 18 февруари, от 18.00 часа на площада в квартала за посрещането на празника на всеобщото опрощение Сирни Заговезни."Елате да се повеселим, да запалим орадата, за да изгоним злото, да изпълним с мир и любов сърцата си и да кажем: "Простено - прости!" За празничното настроение ще се погрижат читалищните състави, съобщават още от читалището в „Устово".
Конкурс да пустовски старец ще има в смолянското село Момчиловци. Ордата в селото ще е Голямската махала, където ще има и обща трапеза, подпомогната от местните домакинства.

Наградата „Пустовски старец“ ще спечели, този който има най-атрактивен костюм.