Пламен Панчев, Лалка Златанова, Красимир Кирков и Красен Кръстев в студиото на Дарик
Пламен Панчев, Лалка Златанова, Красимир Кирков и Красен Кръстев в студиото на Дарик / netinfo
2 млн. и 800 хил.лв. финансова помощ от държаватa очакват през 2018 г. три от общините в Тракия икономическа зона. Това съощи в ефира на Дарик радио инж. Пламен Панчев, председател на клъстера. Парите са необходими за подобряване на инфраструктурата в районите, където вече са направени големи инвестиции. През последните години 140 фирми от цял свят са инвестирали в ТИЗ над 1 млрд. евро. Очакванията са през 2018-та година те да се увеличат с още близо 200 мнл. евро, прогнозира инж. Панчев.

Тракия икономическа зона е обявен за район с целенасочена подкрепа от държавата, но въпреки милионите инвестиции направени тук,  все още в някои от 6-те индустриални зони има проблеми с инфраструктурата, газифицирането и електрозахранването. Компаниите търпят големи загуби заради липсата на редовен транспорт и нормално електрозахранване.
 
В тази връзка от клъстера са изготвили програма, в която са вписани конкретните финансовите искания за подобряване на инфраструктурата. Първите субсидии от държавата се очакват именно за общините Марица, Раковски и Куклен – съответно 1млн. 500 хил.лв., 800 хил.лв. и 500 хил.лв.

Тази седмица предстоят поредните срещи с областния управител на Пловдив Здравко Димитров, представители на клъстера и EVN.