Общината взема 20% от Панаира срещу апорта на имоти
Общината взема 20% от Панаира срещу апорта на имоти / netinfo

Пловдивската община би взела между 16% и 22% от акциите на “Международен панаир Пловдив” при преструктуриране капитала му, ако апортира само имоти. Това заявиха експерти от дружеството, по чиито оценки 4-те общинските прилежащи имота, които общо съставляват 30 декара, ще бъдат оценени за около 9 млн. лева при 30 млн. лева капитал на панаира. Според тях, за да придобие заявените 49% градската управа трябва да приготви и над над 17 млн. лева парична вноска.

Петимата съветници от НДСВ най-вероятно няма да подкрепят предложението общината да придобие дялове в панаира чрез съвместното дружество с бизнесмена Георги Гергов “Пълдин туринвест”. Не сме съгласни с формата и ще настояваме за директно и самостоятелно участие на общината, заяви пред Дарик председателят на групата Стоянка Димитрова.

Левицата ще подкрепи предложението на кмета имотите, които общината ще апортира в панаира, първоначално да бъдат вкарани в капитала на смесеното дружество с Гергов и чрез него да се придобият акции в националния изложбен център. “Така капиталът на смесеното дружество с Гергов ще се увеличи драстично и това ще гарантира, че в бъдеще бизнесменът няма да може да обърне съотношението на собствеността в своя полза, каквито опасения имаше, мотивира позицията на БСП лидерът на групата Николай Радев.