Община Смолян стартира инициатива: Във всяка родопска къща гайда
Община Смолян стартира инициатива: Във всяка родопска къща гайда / dariknews.bg/архив

Във всяка родопска къща да има по една гайда. Тази инициатива подема община Смолян за тазгодишния Роженски събор, съобщи кметът Николай Мелемов.

„Основната ни идея е младото поколение да бъде привлечено от родопската музика и гайдата, която е уникална за този край", обяви кметът Николай Мелемов. „След събора през 2015 г. се наблюдава повишен интерес към обучение за гайдари. Идеята ни е да запазим инструмента. Ще подкрепим децата, които искат да станат гайдари, а нямат възможност да имат инструмент. Основното, заради което правим това събитие е българският фолклор", каза Мелемов. „Ще подарим гайда на всяко дете, което дойде на Роженския събор и заяви, че иска да свири на инструмента, след това заедно с общината ще насърчим тяхното обучение в съставите за каба гайди от Смолян", допълни  и основният организатор на мащабното събитие Симеон Караколев, който е председател на фондацията „Рожен – наследство в бъдещето".

Роженският събор ще се проведе отново от 15 до 17 юли т.г. Съборът ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на животни, на месни и млечни храни,  конни състезания и атракции, разнообразни детски събития, народни веселби и нестинари.
Предвижда се специален кът на поляните за всички семейства в народни носии. Освен четирите сцени за изява на самодейците се отваря и  пета сцена, заради многото желаещи самодейци да участват в мащабното фолклорно събитие.

Започнала е подготовката и на специална транспортна схема за събора, така че движението да се насочи с алтернативни маршрути през Баните, Девин и в района на Рожен, за да се избегнат задръстванията от предния събор. Както вече стана ясно, над 350 000 души преминаха през трите дни през поляните на Рожен.Обмисля се и да   има и специален маршрут за обществен транспорт. Схемата, която ще бъде създадена съвместно с ОД на МВР–Смолян ще бъде обявена и разгласена седмица преди събора.
За тазгодишния събор българският трикольор ще бъде още по-голям, като през 2015 г. той бе 5400 кв.м.

Който има желание да участва в събора, може да подава заявки, съобщиха още организаторите на събора.