Област Пловдив е 3-та по въведени в експлоатация нови жилищни сгради
Област Пловдив е 3-та по въведени в експлоатация нови жилищни сгради / снимка: dariknews.bg

Област Пловдив е трета в страната по брой на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради. Това сочат данните на Националния статистически институт за второто тримесечие на годината.

В Пловдив са били напълно готови за ползване 74 здания с 258 жилища в тях. На първо място по въведените в експлоатация сгради е област Бургас – 104 сгради с 1 027 жилища, а на второ - Варна с 86 сгради със 781 жилища.

Почти 40 на сто от въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради са в трите области на Черноморието – Добрич, Варна и Бургас, както и над две трети от новите жилища, показват още данните на НСИ.

По-голямата част от новопостроените жилища са с две стаи (44.7%), следвани от тези с три стаи (20.9%). Спрямо същия период на 2013 г. е отчетено увеличение както на едностайните (с 367), така и на двустайните жилища (със 161). За поредна година преобладават двустайните и тристайните жилища.

Жилищната площ също се увеличава (с 9.1%) и достига 145.4 хил. кв. м, сочат данните на НСИ.

Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 82.3 кв. м през второто тримесечие на 2013 г. на 79.3 кв. м през същото тримесечие на 2014 година.

Според разпределението на новопостроените сгради по вид най-голям относителен дял имат къщите (66.5%), следвани от жилищните кооперации (19.1%). Увеличава се броят на жилищните кооперации, сградите от смесен тип, вилите и сградите за колективни домакинства се увеличава, докато новопостроените къщи намаляват.