Новият учебник по родинознание вече може да се отпечата от всеки
Новият учебник по родинознание вече може да се отпечата от всеки / memoriabg.com

Учебникът по родинознане, съставен от Костадин Костадинов, вече е достъпен за всички - не само като текст, но и във вида, в който е бил даден за печат. Това съобщи в интервю за Дарик авторът на нашумялото през последните седмици помагало за ученици от 1 до 4 клас. Костадинов е пуснал линк в блога си, откъдето файлът може да бъде изтеглен и съответно отпечатан.

Авторът на учебника е решил да направи файла достъпен по този начин, защото и след втори тираж от 5 000 бр., отново ще има деца и родители, до които помагалото няма да е успяло да достигне. Сега всеки, който иска да направи дарение на някое училище, може да изтегли файла и да го предостави на печатница, която да отпечата колкото бройки от учебника са необходими.

Припомням, че първото издание беше разпространено безплатно и се изчерпа в рамките на 4 дни. За автора е много важно учебникът да бъде прочетен от българчетата в чужбина.

Костадинов е категоричен, че учебникът трябва да достигне до колкото се може повече ученици, защото, по думите му – в настоящите учебници има тенденция към подмяна на българската история и опит за обезличаване на националното ни самосъзнание. Той допълни, че е провел няколко срещи с бивши министри на образованието по тази тема, но промяна и до ден днешен не е настъпила. И как да настъпи, като България е колония на САЩ, а образователното ни министерство се управлява от фондация "Америка за България", риторично попита аворът.

С Меглена Кунева няма да разговарям, тя няма никаква представа от образование. Да се срещам с нея по тази тема е все едно да си приказвам с някой обикновен човек от улицата за ядрена енергетика и този човек може би би бил по-компетентен от нея, отколкото тя по темата за образованието, коментира Костадинов.

Интересът към изданието е огромен, каза още авторът. Над 400 000 са тегленията на текстовия файл, а линк към него има и по други сайтове, допълни той. Според Костадинов учебникът трябва да стане достояние на целия български народ.