Незаконната търговия с лекарства може да се легализира
Незаконната търговия с лекарства може да се легализира / netinfo

Незаконната практика юридически лица да се възползват от лиценза на магистър-фармацевти и да търгуват на дребно с лекарства, върви към легализиране. Това заяви пред Дарик председателят на Регионалния съюз на фармацевтите в Пловдив Дима Стайкова. “Сезирали сме Главна прокуратура, но за съжаление правоприлагащите органи, като че ли подминават този проблем.

Предлаганите промени в Проектозакона за лекарствените продукти за разширяване на кръга от лица, които могат да търгуват с лекарства, ще узаконят практиката фармацевти да работят като подставени лица. С решение на Конституционния съд правото за откриване на аптека е лично и непрехвърлимо и никой друг освен лицето получило възможността за това, не може да търгува с лекарства.

Интересите на пациента могат да се гарантират само, ако професионалист извършва тази дейност от свое име и за своя сметка, посочи Стайкова. По думите й, обратното ще обслужи интересите на вносители и дистрибутори. Другото предложение в проектозакона- и помощник-фармацевтите да получат разрешение за откриване на аптеки, е в несъответствие с европейската практика, която регламентира това право единствено за магикстър-фармацевти, каза още Стайкова.