Над 400 земеделци от цяла Южна България блокират Орлов мост
Над 400 земеделци от цяла Южна България блокират Орлов мост / dariknews.bg/архив

Земеделски производители от цяла Южна България ще излязат днес на протест и възнамеряват да блокират Орлов мост. В него се включват над 400 човека от цяла Южна България – Пазарджик, Стрелча Казанлък, Карлово, Стара Загора, Димитровград, Свиленград. Това съобщи Стоян Кузев, производител и кмет на пазарджишкото село Юнаците. Групата тръгва от пътния възел при Гелеменово на магистрала „Тракия” в 12 на обяд, в 13 часа започва протестният митинг пред Парламента, след което стотиците недоволни поемат на пешеходно шествие към Орлов мост.

След протеста си на 27 април недоволните издигнаха 5 искания. Първото от тях – за оставката на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, отпада, след като той вече се оттегли от поста си. Земеделците настояват да бъде отменен чл. 114а от Кодекса на труда в сегашния му вид, защото мудните процедури, заложени в него, отнемат много време и пречат на работата им точно по време на активната кампания. Текстът регламентира еднодневните трудови договори на сезонните работници. По настоящите правила производителите купуват бланките за тях, всяка сутрин трябва да попълват отделен договор за всеки нает и на същия ден да регистрират документите в НАП. Така един трябва да се занимава с бюрократщината, вместо да се труди на полето.

Кузев подчертава, че с колегите му са съгласни, че доходите на надничарите трябва да излязат на светло. Самите агробизнесмени имат интерес от това, понеже документиран, този разход ще намали облагаемата сума в данъчните им декларации. Със съмишлениците му са направили проучване и имат конкретни предложения за приложими промени. В Румъния, например, земеделците попълват общи дневници за наетите работници и ги представят пред трудовата инспекция в края на сезона, тогава внасят наведнъж и дължимите осигуровки. В Латвия пък е въведена система с таксови марки, които също се отчитат след кампанията.

Хората от агробизнеса недоволстват и срещу задължението да записват платени курсове по растителна защита към Агенцията по храните, при условие, че всеки от тях се съветва с агроном. Обученията са по 300 лева. Друг тежък проблем са задължителните водомери на сондажите за добив на подпочвени води. Сондите са насред полето, а опасенията на земеделците са, че водомерите ще се крадат. Ако след кражба бъдат проверени, освен за нов уред те ще трябва да плащат и санкции. Вместо това Кузев посочва по-разумно решение, прилагано в Испания. Там е определена средна такса на декар според отглежданата култура и потребностите й от вода, а така нуждата от водомери отпада.

До момента единственото постижение на протестиращите след няколко месеца преговори е обещание, че промените в закони и наредби за агросектора няма да се въвеждат веднага и да заварват земеделците неподготвени, а от началото на следващата стопанска година – през октомври.